Tietoa kuluttajille

Pienillä teoilla ja kulutustapojen muutoksilla on iso vaikutus – usko pois! Alle on koottu tietoa arjen mahdollisuuksista, joilla voidaan edistää kiertotaloutta.

Tavaroiden kierrätys

Kuluttajat ovat jo pitkään ymmärtäneet tavaroiden uudelleenkäytön mahdollisuudet ja siksi mm. huonekalut, elektroniikka, vaatteet, urheiluvälineet ja autot myydään tai annetaan eteenpäin. Erilaisia kirppis- ja myyntifoorumeita löytyy niin Facebookista kuin netistäkin  ja tavarat vaihtavat siellä aktiivisesti omistajaa. Myös kirpputorit ja kierrätyskeskukset ovat kovassa käytössä. Visit Tampere on koonnut Second hand -sivuille tietoa mm. Tampereen vintageliikkeistä ja kirpputoreista.

Ja koska kaikkea tavaraa ei voi kuitenkaan saa uudelleenkäyttöön, ne kannattaa lajitella oikein, jotta niiden sisältämät materiaalit saadaan mahdollisimman hyvin hyödynnettyä uusien tuotteiden raaka-aineena. Pirkanmaan jätehuolto on koonnut Lajittelun ABC auttamaan lajittelussa.

Vuokraaminen ja yhteiskäyttöautot

Omistamisen vaihtoehtona on vuokraaminen. Monia tuotteita ei välttämättä tarvita kuin hetken aikaa, jolloin vuokraaminen on kustannustehokkaampaa. Rakennuspuolella tämä onkin yleistä ja alan yrityksiä löytyy monia. VTT on pilotoinut kuluttajille suunniteltua työkaluvuokrausta  ”Liiteriä” AARRE -projektin kautta ja sen tulokset saivat paljon huomiota. Tämänkaltaiselle toiminnalle voisi olla enemmäkin kysyntää.

Jakamistaloudesta puhutaan paljon, mutta mitä ihmettä se oikein tarkoittaa? Käytännössä samaa kuin autojen vuokraaminen eli samaa tuotetta käyttää useampi taho omistamatta sitä. Autojen yhteiskäyttö on saanut paljon huomiota ja mahdollisuuksia on tullut jakaa myös oma auto muiden käyttöön. Motiva on koonnut lisätietoa kuluttajielle ja yrityksille yhteiskäyttöautoista.

Korjaaminen

Korjaaminen pidentää tuotteen elinikää aina, mutta korjaajaa voi olla haastava löytää. Eetenkin jos kyseessä on vähän erikoisempi tuote. Ekokumppaneiden ”Korjaa.se” -sivuilta löydät Pirkanmaalaiset huonekalujen, kenkien, kodinkoneiden, pyörien, soittimien ja vaatteiden korjaajat.

Ruokahävikki

Kuluttajaliiton mukaan suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain noin 500 miljoonan euron arvosta. Se on hurja summa. Totuus on se, että ruokaa jää joskus yli, se vanhenee tai on jo ostettaessa pilaantunutta, mutta monta pienillä asioilla tilannetta voidaan muuttaa:

  • Tiesitkö että parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että tuote säilyy vielä tämän jälkeen, mutta sitä kannattaa arvioida haistamalla ja maistamalla.
  • Pakasta osa leipäpussin leivistä, juustosta ja ylimääräisestä ruoasta
  • Pelasta alennuselintarvikkeet haaskaukselta

Saa syödä -sivustolta löytyy vinkkejä ruokahävikin minimoimiseen sekä hyviä reseptejä.